petak, 4. svibnja 2012.

Doći na led,gurat kamenje i to je to........

E pa stvari i nisu baš toliko jednostavne,Curling zahtjeva specifičnu opremu.Oprema za curling sastoji se od stoneova, metli, posebnih cipela ili dodataka (slidera) za obične cipele, štoperice te dodatne opreme kao što su npr. rukavice.
"Stoneovi su teške granitne gromade koje, dok klize prema hoseu, moraju rotirati oko svoje osi (tako stone skreće u jednu stranu dok se sprječava skretanje u neželjenom smjeru), a odatle i naziv curling. Stoneovi se ni u jednom dijelu utakmice ne podižu s leda (osim kod stare tehnike koju primjenjuju samo poneki Kanađani). Bacanje stonea zapravo podrazumijeva odgurivanje igrača od čvrste podloge tj. postolja skupa sa stoneom kojeg igrač samo ispusti iz ruke."




Ovaj video prikazuje kako se izrađuje jedan curling stone


" Metle za curling su zapravo posebne četke kojima se riba led (ali se zbog jednostavnosti koristi naziv metla i metenje) i tako smanjuje trenje što smanjuje usporavanje i skretanje stonea. Suprotno laičkom mišljenju, metenjem se stone ne može skrenuti, nego se tako samo korigira njegova već određena putanja. Također, nema točno određenih igrača koji metu, već svi sudjeluju u metenju, a naredbu o metenju donosi skipper. Mesti se može uvijek ispred svog stonea, ali i ispred protivničkog, no samo onda kada prijeđe polovicu housea."

 "Posebne cipele su cipele koje sprječavaju proklizavanje na ledu, a na slabijoj nozi se može maknuti potplata i otkriti zaglađeni plastični dio koji omogućava cipeli da kliže po ledu gotovo bez ikakvog trenja. Slideri su zapravo potplate od te iste zaglađene plastike koje se stavljaju na običnu, svakodnevnu cipelu te omogućavaju da cipela klizi po ledu gotovo jednako dobro kao prava curlingaška cipela. Curling se igra bez ikakve uporabe klizaljki i nije ništa čudno ako curlingaš ne zna klizati."

preuzeto sa  http://cczagreboni.blogspot.com/2011/03/7-post-o-prikljucivanju-curling-clubu.html,na kojem može doznati više detalja,

Nema komentara:

Objavi komentar