subota, 5. svibnja 2012.

Još malo opčenito o samome sportu........

Predrasude onih koje ova igra neprivlači ili o njoj apsolutno nemaju pojma tiču se konteksta,dođe njih 3,4 budale,uglavnom tamo nekih (sjevernjaka jel) s jedne strane i 3,4 budale s druge strane i guraju to kamenje ko če bliže kurgu,uglavnom nije daleko od istine da to igraju sjevernjaci,ali,ali,ali ima toga još...........................
"Curling je zimski olimpijski sport tek od 1998. godine (na Zimskim olimpijskim igrama 1924. također je postojalo službeno curling natjecanje, ali na kasnijim igrama curling je bio tek demonstracijski sport), iako je izmišljen još u 16. stoljeću (vjerojatno u Škotskoj), o čemu nam svjedoče zapisi iz škotskog samostana Paisley Abbey i slike Petera Bruegela. Smatra se da je prvi curling klub na svijetu Kilsyth Curling Club iz Škotske, osnovan 1716. godine, a prva curling pravila objavio je The Duddingston Club 1813. Danas pravila propisuje Svjetska curling federacija (World Curling Federation) koja je i krovna organizacija što se tiče tog sporta.Curling je također i škotski nacionalni sport, a vrlo je popularan i u Kanadi, skandinavskim zemljama, Njemačkoj i Švicarskoj."
"Curling je sport na ledu s izrazito naglašenom taktičkom komponentom zbog čega ga poznavatelji curlinga zovu i 'šah na ledu'.Cilj igre je imati što više stoneova (granitni kamen težak 20-ak kg kojim se igra curling) bliže središtu housea (obojani dio curling igrališta) od protivničkog stonea koji je najbliže središtu (dakle, iako nekada u houseu može biti i 10-ak stoneova, jedan tim teoretski može osvojiti od 1 do 8 bodova, ovisno o položaju protivničkih stoneova, dok drugi tim ne osvaja nijedan bod, ili može biti izjednačeno, a tada nitko ne osvaja bod)." Svaki tim, koji se sastoji od 4 ili 3 igrača baca po 8 stoneova (svaki igrač stone baca najmanje 2 puta, a ako je tim od 3 igrača tada dvojica bacaju 3 puta) u jednom endu (dio utakmice, obično se igra 8 ili 10 endova) po točno određenom redoslijedu te pokušava smjestiti stone tamo gdje mu skipper (najvažniji igrač koji odlučuje o taktici) pokaže. Svaki stone, ako se uopće boduje, boduje se kao 1 bod, neovisno o boji kružnog vijenca u kojem se nalazi (house je plavo-bijelo-crven samo radi lakšeg određivanja čiji je stone bliži središtu). 

Ekipa koja izgubi end dobiva hammer (zadnji stone u endu kojim se obično lako postiže bod) u idućem endu pa tako i veće šanse da osvoji nekoliko bodova u tom idućem endu (to znači da osvojiti nekoliko endova zaredom nije mala stvar jer protivnik u svakom idućem ima prednost zadnjeg bacanja)."

Nema komentara:

Objavi komentar